222 Clyde Street


A 102 bed hotel-led mixed-use development located on Glasgow’s River Clyde waterfront.

Forming the edge of a prime urban block located on the waterfront of the River Clyde in the St Enoch Quarter, the site presents a unique opportunity to contribute to the evolving streetscape of Glasgow’s riverfront. Proposed is a sixteen storey hotel-led, mixed-use development that will join Glasgow’s emerging skyline whilst contributing meaningfully to the locale by enhancing the townscape and local environment through the contribution of public realm and activated street frontages.

  • THE SITE
    The application site lies within the St Enoch quarter and forms the edge of a prime urban block containing the emblematic architecture of 260 Clyde Street. This quarter embraces a mix of development use including retail, commercial, business and residential.

  • CONTEXTUAL MASS
    The site currently accommodates a 5 storey building surrounded by built and proposed development mass ranging in scale between 5-16 storeys.

  • EXTRUSION
    The maximum building envelope forms a volume reaching 16 storeys and creates narrow north/south orientated floor plates utilising north, south and easterly building façades.

  • REVEAL AND ENGAGE
    The building volume is lifted at the corner to create a public entrance that visually connects the public function of the hotel and retail/commercial units with the waterfront.

  • BREAKING DOWN THE MASS
    The varying scale and rhythm of the Clyde Street context informs our approach to breaking down the mass.

  • ACTIVATING THE SKYLINE
    The fifth façade of the building, the roof, is sculpted to create open terrace space that activates the skyline maximising views across the city north and south.

  • THE TOWER
    The juxtaposition between the horizontal layering of the mass and the vertical articulation of the façade create an elegant addition to Glasgow’s skyline. Material choice is robust and respectful of the history and current appearance of the key waterfront elevation.

  • A CONSISTENT LANGUAGE
    The vacant sites adjacent to the subject site currently have live planning consents permitting development between 11 and 15 storeys.

  • NATURAL INFLUENCE
    A dense skin of reflective aluminium panels are proposed on the west elevation, collectively rippling in the south westerly prevailing wind. However temporary this façade may be, the combination of its movement and reflection of context will create an ever changing scene of imagery for the city to enjoy.

In the development of the elevations, well-established rules in classical architecture were applied to implement the simple rule of three:

  1. Stylobate/base to address how the building touches the ground to engage with the city streetscape
  2. Portico/middle comprising the main body of the composition and creating visual interest that is legible from eye level
  3. Entablature/roofline to crown the building and address the way in which it engages with the skyline

The building volume is lifted at the corner of Clyde Street and Maxwell Street to create a sheltered entrance that visually connects the public function of the hotel and retail/commercial units with the waterfront whilst creating public realm that gives some relief from the narrow pavements.

The juxtaposition between the horizontal layering of the mass and the vertical articulation of the façade create an elegant addition to Glasgow’s emerging skyline. The roof is considered as a fifth façade to the building, sculpted to create open terrace space that activates the skyline whilst maximising views to the north and south across the city. Material choice is robust and respectful of both the historic and current appearance of this key waterfront elevation.

A façade of collectively rippling panels will reflect the ever-changing context, activated by the prevailing winds.

A unique set of circumstances exists relative to the vacant sites adjacent to our development, which each have future plans for development. We are faced with the concept of a ‘temporary façade’ with the potential to create a cultural landmark marking the gateway to the city from the south throughout the period of its installation. With a south westerly façade we can positively maximise the impact of the prevailing wind to create not simply a façade, but an artwork through the relationship between the natural and built environment.

222CS

Client:

Unite the Union

Status:

Planning Approved

Budget:

£12,500,000

Size:

102 Beds

Collaborators:

Planning Consultant : GVA