Pacific Quay


A residential scheme of 203 dwellings arranged in a collection of building elements to create an intimate community that exists synonymously with Festival Park.

The Pacific Quay site sits to south of the River Clyde, within the footprint of the former Prince’s Docks and the 1988 Glasgow Garden Festival. The scheme provides a new high-quality residential development of approximately 200 units, arranged in a collection of building elements that vary in form and scale to create an intimate community that connects to Festival Park within its industrial urban context.

  • THE SITE
    The subject site is located within the Pacific Quay area. It addresses a complex and varied immediate context in scale, materiality, epoch and use.

  • SITE CONTEXT
    The site is bounded by Govan Road and Pacific Drive, with Festival Park on the southern boundary. An existing linear link from the BDP masterplan begins at Bell’s Bridge and ends at the boundary of the site, with the intent of connecting through to Festival Park.

  • ADRESSING THE EDGES
    A strong urban edge is presented to the north, east and west boundaries of the site to address the scale and urban nature of the immediate context, with the proposal softening in scale at the southern edge to promote connectivity to Festival Park.

  • CONNECTIONS + SPACES
    The edges are perforated to enable movement through the site and into Festival Park. Along the urban edges, height is redistributed among the blocks to give prominence to corners and entrances and to address the heights of the immediate context. The existing linear link from the adopted masterplan is spliced from the centre of the site to create multiple connections into the park and across the site.

  • MASS + ORIENTATION
    The reduction in scale along the southern edge maximises penetration of sunlight into the site. Trees and green spaces are introduced into the shared space at the core spine of the site and in the gaps along the southern edge to create space for play and enjoyment and to blur any separation from the park.

  • PROPOSAL
    The variety in scale and typology across the site creates an aesthetic and intimate residential neighbourhood, offering a range of bespoke dwellings that will appeal to a diversity of demographics.

Dynamic forms and the material palette respond to the historic context of the site, the shipyards.

The masterplan presents a strong urban edge to the north, east and west boundaries of the site to afford the enclosed semi-public spaces some relief from the surrounding main roads and urban environment. Height is distributed among these peripheral apartment blocks to give prominence to corners and to address the heights of the immediate context, with balconies punctured into inner-facing façades to encourage connectivity between dwellings and communal spaces.

Townhouses are introduced along the southern edge of the site to promote connectivity to Festival Park through a softening in scale from their more urban counterparts, enjoying an uninterrupted southern aspect to the park via gardens and roof terraces. Tangents of trees and green spaces are introduced between these rows of townhouses to blur any separation from the park, meeting and spreading along the central axis of the site to create communal open spaces for play and enjoyment.

Influenced by the historical character of this area of Glasgow, the varied selection of house and apartment types is complimented by a palette of ‘industrial’ external materials with hard and soft landscaping to create different character zones and a ‘sense of place’. Materiality is methodically dispersed across the variety of housing typologies to reflect a change in type or programme of internal spaces, giving each dwelling an identity of its own whilst aesthetically unifying the scheme as a whole.

PQG

Client:

Stewart Milne Homes

Status:

Planning

Budget:

£25,000,000

Size:

200 Units

Collaborators:

Planning Consultant : Turley
Civil + Structural : Dougall Baillie Associates
Landscaping : Oobe