We are HAUS

 

HAUS is a UK-based studio practicing architecture and urban design informed by a commitment to research and development, and sustainable design. HAUS buildings and masterplans are created through a collaborative approach working with leading designers and thinkers to address social, cultural and economic issues impacting people and places.

We believe that, through form and materiality, our projects provide an opportunity to design and create, learn and educate, influence and enjoy.

 
 

Located on Plot L of the NOMA Masterplan, a vacant brownfield site in the heart of Manchester, Angel Gardens is a residential-led mixed-use development arranged in a collection of forms to create a ‘hidden garden’ within its city centre urban context. The proposal includes a basement, lower ground, ground and upper floors ranging from 6 to 33 storeys comprising 458 residential apartments and associated resident amenity space.

 
 

The development comprises 4 distinct volumes arranged in a pinwheel plan: a 34-storey tower addressing the key intersection between Miller Street / Rochdale Road / Swan Street / Shudhill; and three 7 storey blocks addressing Miller Street, Angel Street and Angel Mews. The 7-storey block fronting Miller Street has a single storey extension of the external façade system to enclose the rooftop resident amenity facilities.

 
 

The building is arranged with the main resident entrance and reception space off Rochdale Road, with secondary access via secured resident lobbies off Angel Street and Angel Mews. Residential apartments are located on floors 1 to 6 and 8 to 33 with internal and external resident shared spaces located on 7th floor at the communal heart of the building.

 
 
 

Fronting Glasgow’s River Clyde, the development site lies within the St Enoch Quarter and forms the edge of a prime urban block. Comprising 102 bed spaces and retail active frontage at street level, the varying scale and rhythm of the Clyde Street context informs our approach to the deconstruction of the mass and modular articulation of the façade. 

 

 
 

The building volume is lifted at the corner of Clyde Street and Maxwell Street creating an entrance visually connecting the public function of the hotel and retail/commercial units with the waterfront. The fifth façade of the building, the roof, is sculpted creating open terrace space that activates the skyline maximizing views across the city north and south.

 
 

The juxtaposition between the horizontal layering of the mass and the vertical articulation of the façade create an elegant addition to Glasgow’s emerging skyline. Material choice is robust and respectful of the historic and current appearance of this key waterfront elevation. Establishing an order to the composition, addressing the top, middle and bottom of the building, is evident in both day and nighttime views with intensity of lighting reinforcing this hierarchy. 

 
 
 

39A Ayr Road is a new private dwelling within the Whitecraigs area of the south of Glasgow. Lying on the northern edge of the Upper Whitecraigs Conservation Area, a strong building edge to the street is presented with traditional domestic architecture. The existing site has a drop of 6m across its extents and is bound by the northern rail link to Glasgow to the north and Cathcart Castle Golf Club to the east. Our proposals address the change in levels by designing space within the gradient creating primary living and sleeping spaces that take advantage of elevated south-easterly views.

 

 
 

Access for the dwelling is at street level achieved by rotating the uppermost storey within the building line extents of the neighbouring property. We have introduced a pitched roof to this street level block and accommodate the main dwelling entrance, garage and master suite cantilevering above the accommodation below. The primary living and dining spaces are located on the mid-level with open external terrace and barbecue area located beneath the cantilever.

 
 

 This accommodation lies deep within the site and so removes any issue of overlooking. Private sleeping accommodation is located at the lowest level of the dwelling with direct access to the garden beyond. A three storey glazed circulation element is introduced connecting the main entrance at street level through the garden to the sleeping accommodation below. This zone will be flooded with light through the void in the stairwell and act as the primary way-finding element.